0small.png

Från järntacka till gjutjärnspanna

I dagens samhälle är vi vana vid ett högt stressigt tempo, produkter som blir inkuranta inom ett år och massproducerade produkter tillverkade i fjärran öster. Hos oss i Skeppshult råder andra premisser, här har vi handgjutit våra produkter sedan 1906 enligt gamla traditioner.

Allt börjar med en hög tackjärn som hettas upp till 1500 grader

Tillsammans med andra metaller i noga avvägda mängder i våra induktionsugnar och lägger grunden för våra produkter, det glödande heta gjutjärnet. Då vi värnar om vår närmiljö använder vi på Skeppshult endast el från vind och vattenkraft.

Smältan hälls på för hand av gjutmästaren

För att forma det heta gjutjärnet krävs speciella formar som kan motstå den extrema temperaturen. Metallverktyg som används vid gjutning av aluminium och andra material skulle inte klara av det heta gjutjärnet och därför använder vi oss av sandformar som är hoppressade under flera tons tryck. Sammansättningen av sanden är mycket viktig och något vi lagt mycket tid på.

Med 100 års erfarenhet har vi hittat rätt sammansättning som både kan hålla det heta gjutjärnet och ge rätt struktur i det gjutna godset. Sandformarna, eller sandbullarna, pressas ihop i två delar och skapar tillsammans ett hålrum för det smälta gjutjärnet.

Smältan hälls på för hand av gjutmästaren, det krävs erfarenhet och precision för att gjutgodset skall nå upp till våra krav på Skeppshult.

När gjutjärnet har svalnat av slås sandbullen itu.

Då kan man för första gången se resultatet av processen. En sandform kan endast användas en gång och därför är varje produkt unik, inga två är sig exakt lika, däremot återvinns sanden till nästa sandform.

Handslipning, bottensvarvning och blästring

För att få fram den rätta strukturen innan gjutjärnet bränns in i rapsolja från Österlen. Inbränningen både skyddar gjutjärnet från yttre påverkan och ger gjutjärnet dess naturliga non-stickegenskap.

Sista steget är att skruva på handtagen – redo att levereras

Vid varje arbetsstation i gjuteriet synas gjutgodset för att säkerställa att de lever upp till Skeppshults höga kvalitetsstandard. De produkter som bedöms undermåliga sorteras ut och återvinns i nästa gjutjärnssmälta så de kan bli nya produkter. Gjutjärn som endast har mindre kosmetiska defekter klassas som andrasortering och säljs i fabriksbutiken här i Skeppshult till förmånliga priser.

Med endast rena naturliga råvaror är Skeppshults gjutjärn ett naturvänligt och hälsosamt alternativ till dagens plastbelagda aluminiumpannor. Då Skeppshults gjutjärn tål mycket höga temperaturer är bottnen av pannorna svarvade konkava för att kompensera för metallens utvidgning vid upphettning och de blir således inte runda i botten när de är upphettade.